Magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor je gezondheid, maar vaak onderbelicht blijft. Veel mensen weten dat het iets te maken heeft met spieren of energie, maar wat doet magnesium nu écht voor je lichaam? En hoe merk je of je voldoende binnenkrijgt? In dit artikel leggen we het je duidelijk uit, zodat je gericht kunt werken aan je gezondheid.
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 biochemische processen in het menselijk lichaam. Dat klinkt technisch, maar in de praktijk betekent het dat magnesium een sleutelrol speelt bij bijvoorbeeld:
De aanmaak van energie in je cellen
Het goed functioneren van je spieren en zenuwen
De regeling van je hartritme
De opbouw en het onderhoud van botten en tanden
De aanmaak van eiwitten en DNA
Je hebt het dus nodig om zowel lichamelijk als mentaal goed te kunnen functioneren.
Hoe merk je een tekort?
Een magnesiumtekort kan subtiele, maar vervelende klachten veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn:
Spierkrampen, met name in je benen of voeten
Vermoeidheid of een aanhoudend gebrek aan energie
Slaapproblemen, zoals onrustige nachten of moeite met inslapen
Hoofdpijn of migraine
Prikkelbaarheid of een nerveus gevoel
Een onregelmatige hartslag
Sommige mensen merken het ook aan trillende oogleden of tintelingen in vingers en tenen. Belangrijk om te weten: deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben, maar een tekort aan magnesium komt vaker voor dan gedacht – zeker bij mensen met een druk of stressvol leven.
Hoe krijg je voldoende magnesium binnen?
Je lichaam maakt magnesium niet zelf aan. Je bent dus volledig afhankelijk van wat je eet (of slikt). Gelukkig komt magnesium in veel voedingsmiddelen voor. Denk aan:
Volkoren producten zoals havermout, zilvervliesrijst en volkorenbrood
Noten en zaden, vooral amandelen, cashewnoten en pompoenpitten
Groene groenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli
Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten
Pure chocolade (met mate!)
Heb je een gezond, gevarieerd eetpatroon? Dan kom je vaak al een heel eind. Toch zijn er situaties waarin je sneller magnesium verliest: denk aan intensief sporten, veel zweten, stress, medicijngebruik of overmatig alcohol- en cafeïnegebruik.
Wanneer is een supplement zinvol?
Als je ondanks gezonde voeding klachten hebt of tot een risicogroep behoort, kan een supplement uitkomst bieden. Let dan op de vorm: magnesiumcitraat en -bisglycinaat worden het best opgenomen. Begin met een lage dosering en bouw het rustig op. Te veel magnesium (met name uit supplementen) kan namelijk diarree veroorzaken.
Overleg bij twijfel altijd met je arts of apotheker, zeker als je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
Tot slot
Magnesium is misschien een 'stil mineraal', maar het speelt een grote rol in je energieniveau, spierwerking, slaapkwaliteit en mentale balans. Door op je voeding te letten en signalen van een tekort serieus te nemen, kun je je lichaam beter ondersteunen. En voel je je fitter, alerter en meer in balans.